Svenska English

Den nya och förbättrade Umbraco 13 är här!

Article image

Umbraco 13 LTS Release

I den här artikeln tar vi en titt på den nya och förbättrade Umbraco 13 LTS, och varför du bör överväga att uppgradera.

Umbraco 13 släpptes den 14 december 2023, och det tog mig ungefär 2 dagar att få tid för det i mitt schema, och ytterligare 1 dag att uppgradera, testa och publisera det på min webbplats KindbergCo.se... och det var SÅÅÅ värt det!

När jag gjorde min tidigare uppgradering till Umbraco 11 tänkte jag att det inte kunde bli mycket snabbare. Jag är glad över att ha bevisats motsatsen, och Umbraco 13 kapar laddningstid på en redan snabb webbplats. Snabba laddningshastigheter resulterar i bättre SEO och förbättrad försäljning/leadgenerering, eftersom innehåll levereras snabbt och effektivt till potentiella kunder.

Umbraco 13 är en LTS-version (Long Term Support), vilket innebär att du är garanterad att versionen stöds i 24 månader, följt av en 12-månaders period där säkerhetsuppdateringar levereras. Genom att uppgradera till version 13 så kan du sova lungt i några år framöver, med vetskapen att din webbplats är i säkra händer och att du inte behöver uppgradera snart - såvida du inte verkligen vill :)

Trygghet är inte det enda Umbraco 13 levereras med - du får också en massa coola funktioner och förbättringar:

Umbraco 13

Vad är nytt i version 13?

What is included in Umbraco 13?

Uppgraderad tech-stack: En uppdatering till .NET 8 med C# 12 så att du kan dra nytta av all den senaste tekniken från Microsoft

Minimal värdmodell: Förenklar applikationsinitiering, snabbar upp laddningstider och anpassar sig till Microsofts senaste standarder.

Uppdaterade NuGet-paket: Inklusive en uppdatering av ImageSharp för bättre prestanda och säkerhet.

Enhanced Media Delivery API: Förbättrad huvudlös medialeverans med nödvändiga förändringar för en mer effektiv medieupplevelse.

Webhooks: Förbättrade huvudlösa funktioner med no-code/lågkod Webhooks

Är uppgraderingen värd det?

Som med många saker i livet är svaret "det beror på".

Den främsta anledningen till att uppgradera är den långsiktiga supporten, vilket innebär att den här versionen kommer att stödjas av Umbraco och Microsoft i 24 månader + ytterligare 12 månaders säkerhetskorrigeringar.

Även om du uppgraderar idag är det inte säkert om 6 eller 12 månader.

Om du idag använder:

Umbraco <8

Det är dags, bara uppgradera!

Umbraco 9

Beror på ditt företags behov.

Om du bryr dig om SEO kommer den förbättrade hastigheten som tillhandahålls av Umbraco 13 att ge din webbplats ett markant uppsving. Ur ett användbarhetsperspektiv är snabba webbsidor mer användbara, säljer fler produkter och genererar fler leads i genomsnitt jämfört med långsammare sajter.

Bortsett från detta finns det inte för många godsaker.

Uppgraderingen kan bli något dyr, eftersom det finns många tekniska skillnader mellan version 9 och 10.

Umbraco 10 - 12

Den främsta anledningen till att uppgradera är återigen hastigheten, vilket kommer att öka din SEO och användbarheten av din webbplats.

Om hastigheten inte är ett problem kan det vara ett bra alternativ att vänta 6-12 månader. Uppgraderingen bör dock vara väldigt billig med tanke på likheterna mellan versionerna.
Till exempel tog det mig 8 timmar att uppgradera, testa och distribuera min egen webbplats från version 11 till version 13.


Author image

Av Peter Kindberg

Peter är en frilansande seniorutvecklare som har arbetat med en mix av marknadsföring och webbutveckling professionellt sedan 2008.

Email envelope Kontakta mig